MANGA-EDU

 

SŁOWNICZEK

HISTORIA



Kuchnia sushi to także bogaty słownik, oto kilka terminów.
AGE - smażone Tofu
MAGURO - tuńczyk
AKAMI - chuda część tuńczyka
CHUTORO - tłusty kawałek tuńczyka
OTORO - tłusty kawałek tuńczyka w części brzusznej
UNAGI - pieczony węgorz słodkowodny
CHA - herbata
CHIAI - ciemno zabarwiony kawałek mięsa rybiego
DAIKON - japońska rzodkiew
DASHI - rosół rybny
FUTO-MAKI - grube rolowane sushi
GARI - marynowany imbir
GOMA - sezam
GUNKAN MAKI - sushi w kształcie łódeczki "Okręt Wojenny"
GYOKURU - zielona herbata najlepszej jakości
HAKO ZUSHI - skrzyneczkowe sushi prasowane
HASHI - pałeczki
HASHI OKI - podstawka pod pałeczki
HOCHO - nóż
HOSO-MAKI - małe rolowane sushi
IKURA - kawior łososiowy
INARI-SUSHI - smażone nadziewane torebeczki tofu
KANI - krab
KAMPYO - suszona dynia (do sushi dodaje się ją marynowaną,
w słodkim sosie)
KOMBU - rodzaj alg
MA KAJIKI - Miecznik
MAKI SUSHI - rolowane sushi
MISO DASHI (Misoshiro) - rodzaj zupy na bazie pasty sojowej
i rybnego wywaru.
NIGIRI ZUSHI - ręcznie formowane sushi
NINJIN - marchew
NORI - prasowane algi
OSHIBORI - wilgotna goraca ściereczka
(np.podawana w barze przed posiłkiem)
SABA - makrela
SAKE - wino ryżowe
SASHIMI - surowa ryba podawana bez ryżu
SENCHA - zielona herbata średniej jakości
SHAMOJI - drewniana łopatka do ryżu
SHIITAKE - grzyby
SHOYU - sos sojowy
SU - ocet ryżowy
SUIMONO - japońska klarowna zupa
SUSHI-ZU - przyprawa do ryżu na bazie octu
TAKO - ośmiornica
TAMAGO - japoński omlet
TEMAKI-SUSHI - ręcznie rolowane sushi rożki
WASABI - chrzan japoński
SAKUDORI - jeden ze sposobów krojenia ryby
SANMAI OROSHI - technika filetowania ryby na trzy części